Yacón
Yacón
Čelaď: Asteraceae Rod: Smallanthus Druh: sonchifolius L.
Farmaceutické názvy: aricoma, arboloco, aricona, arikuma, colla, chiriguano, ipio, jacón, jicama, jiquima, jikima, jiquimilla, leafcup, llacon, llacoma, mexican potato, polaco, poire de terre, potato bean, puhe, shicama, taraca, yacón, yacuma, yacumpi
Používaná časť rastliny: Listy, Koren
Domorodé použitie v tradičnej juhoamerickej etnomedicíne:
- ako diuretikum, problémy s ľadvinami alebo močového mechúra
- podieľa sa na znižovaní hladiny cukru v krvi
- priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
- môže prispievať k zníženiu rizika problémov spojených s obehovým ústrojenstvom
- je účinnou prevenciou civilizačných chorôb a spomaľuje stárnutie
- je zdrojom antioxidantov, draslíka, vápníka, horčíka a mnohých ďalších, pre zdravie dôležitých stopových prviek
Kde možno objednať a kúpiť ?
Popis:
Laboratórna štúdia vykonaná v Argentíne preukázala hypoglykemický efekt listu jakonu pri podaní zdravým potkanom aj krysám s indukovaným diabetom. Odvar z listov jakonu vykázal výrazný pokles hladiny cukru v krvi v normálnych krýs pri injekčnej i perorálnom použitie. V teste glukózovej tolerancie, jednorázovo podaná dávka odvaru znížila hladinu glukózy v krvnej plazme krýs. V kontraste s tým však jednorazová perorálna alebo injekčnej dávka odvaru z listu jakonu nevykázala žiadnu aktivitu moderácia hladiny glukózy u potkanov s laboratórne indukovaným diabetom. Avšak, podávanie nižšie dávky nálevu z listu namiesto vody po dobu 30 dní vykázalo významný hypoglykemický efekt u laboratórnych potkanov s indukovaným diabetom. Mechanizmus účinku bol zdokumentovaný ovplyvnením metabolizmu glukózy v krvi. Štúdie vykonané in vitro ukázali tiež antioxidačnú aktivitu listov jakonu, rovnako ako hepatoprotektívne účinok, bol sledovaný efekt zníženia poškodenia pečeňového parenchýmu vyvolaného alkoholom u potkanov.
Stanovenie toxicity každodenným podávaním 340 mg a 680 mg hľuzy jakonu počas 4 mesiacov nevykázalo žiadny toxický efekt, avšak ani žiadnu aktivitu hypoglykemickú. Obe dávky znížili hladinu triglyceridov, nie však hladinu cholesterolu.
Hľuzy jakonu sú v súčasnej dobe ponúkané na trhu s produktmi pre diabetikov a s dietetickými výrobkami, hoci u nich žiadna aktivita ovplyvňujúce metabolizmus glukózy preukázaná nebola (na rozdiel od listu v.v.). Vzhľadom k obsahu fruktooligosacharidov, ktoré nie sú v organizme metabolizované je však bezpochyby vhodným alternatívnym sladidlom. Je však nutné podotknúť, že konzumácia hľúz nepovedie k zníženiu hladiny krvného cukru.
Na miestnych trhoch v juhoamerických Andách sa bežne ponúka hľuzy jakonu spolu s ostatnými druhmi ovocia a zeleniny. Majú príjemnú, sladkastú chuť, možno ich konzumovať surové, pridávať do šalátov či pred konzumáciou usušiť na slnku, smažiť, dusiť, z hľúz sa tiež vyrába tzv. Čipsy. Sirup získaný z hľúz je možné použiť ako náhradné sladidlo, vzhľadom k jeho nízkej energetickej hodnote je dobrou alternatívou ku kukuričnej sirupu alebo melase.
Kontraindikácie:
Listy preukázali schopnosť znižovať hladinu krvného cukru. Diabetici by sa mali pred použitím poradiť sa so svojím lékároem a sledovať hladinu cukru v krvi.
U hľuzy nie sú popisované.
Vedľajšie účinky:
viď kontraindikácie
Tradičý etnomedicinálny liečebný predpis:
list: pre všetky vyššie uvedené ťažkosti sa užíva celá nadzemná časť rastliny, pripraviť nálev 5 gramov na liter vody, piť 3x denne šálku
hľuza: čerstvé alebo sušené časti hľuzy.
Bližšie informácie sa môžete dozvedieť na stránkach o štandardných prípravách byliniek.
Fytoterapeutické vlastnosti:
List: hypoglykemický, antioxidant, antibakteriálny, antimykotické, hepatoprotektívne
Hľuza: diabetické sladidlo, žalúdočné digestívum
Fytochemické zloženie:
β-karoten, β-pinen γ-cadinen, kyseliny 2,4-dikafeoylaltrarová, 2,5-dikafeoylaltrarová, 2,3,5-trikafeoylaltrarová, 2,4,5-trikafeoylaltrarová, 3-kafeoylquinová, 3,5-dikafeoyl-altrarová, 3,5-dikafeoylquinová, askorbová, ferulová, gallová, gentisová, chlorogenová, kávová, protokachetická, rosmarýnová, ďalej potom enhydrin, fluctuanin, inulin, melampolidy, oligofructanty, riboflavin, sonchifolin, thiamin, tryptofan, a uvedalin, Ca, Fe, P.