Sacha Inchi
Sacha Inchi
Čelaď: Euphorbiaceae (pryšcovité) Rod: Plukenetia Druh: volubilis L.
Farmaceutické názvy: amauebe, amui-o, huito-to, sacha inchic, maní del monte, sacha yachi, sacha yuchi, sacha yuchiqui, yuchi, sampannankii, suwaa, correa
Používaná časť rastliny semená (Semeni plukenetiae)
Domorodé použitie v tradičnej juhoamerickej etnomedicíne pri:
- udržuje zdravú pokožku, spomaľuje starnutie, podporuje rast zdravých nechtov a vlasov
- posilňuje srdce, udržuje správny krvný tlak, znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov a arytmie
- posilňuje imunitný systém
- pri zápaloch kĺbov, pľúc, priedušiek a ďalších vnútorných zápaloch
- podporuje liečbu nádorov, spomaľuje rast nádorových buniek
- pri tehotenstve podporuje správny vývoj plodu vo všetkých oblastiach a znižuje riziko vysokého krvného tlaku matky
Kde možno objednať a kúpiť ?
Popis:
Polodrevitá, obtočivá, popínavá rastlina. Vetvy sú lysé, na 3 - 8 cm dlhých stopkách vyrastajú vajcovité listy dĺžky 7 - 13 cm, šírky 5 - 12 cm s jasnou štruktúrou, na vrchnej strane hladké.
Kvety sú obojpohlavné. Plod je delený na 4, 5 alebo 6 hlboko delených častí so semenami.
Divo rastie alebo býva kultivovaná od Strednej Ameriky po Bolíviu. V Peru rastie v nízkej aj vyššie Amazónii a archeologické nálezy ukazujú, že táto rastlina bola v preinkaických dobách kultivovaná aj na pacifickom pobreží.
Semená sa bežne užívajú ako potravina a to ako varená, tak pražená. V oblasti San Martín sa pripravujú zo semien jedla s názvami inchicapi, Lechon api alebo pururuca. Olej zo semien sa užíval už od nepamäti. V poslednej dobe však stúpol enormne záujem o tento olej po tom, čo boli zverejnené štúdie, zaoberajúce sa jeho obsahovými látkami. Z vykonaných štúdií vyplýva, že olej obsahuje až 89% nenasýtených mastných kyselín (typu 3, 6, 9) a vysoký podiel aminokyselín.
Niekoľko slov o nenasýtených mastných kyselinách:
Najväčšia časť tukov tvorí mastné kyseliny, z ktorých najdôležitejšie sú tzv. Esenciálne mastné kyseliny, teda kyseliny, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť sám. Tieto látky sa zúčastňuje celého radu kľúčových procesov v tele. Podľa chemickej charakteristiky rozoznávame skupiny: omega-3 (kyselina alfa-linolénová, ALA) a omega-6 (kyselina gama-linolénová, GLA čiže linolová) a omega-9 (kyselina olejová).
Najvýznamnejšou skupinou pre ľudské zdravie je skupina omega-3. Tieto kyseliny sú veľmi dôležitou zložkou prevencie srdcovo-cievnych chorôb. Majú schopnosť brániť tvorbe krvných zrazenín (trombov), ktoré môžu byť príčinou infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Vedľa toho majú protizápalový efekt v organizme a prijímané v dostatočnom množstve pomáhajú v terapii autoimunitných ochorení, akými sú Crohnova choroba, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída a migrenózne stavy. Niekedy sa tiež môžete stretnúť s najčastejšími zástupcami pod názvami EPA (Eikosapentaeonová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina).
Skupiny omega-6 a omega-9 svojím spôsobom posilňujú účinok omega-3 NMK, omega-9 mastné kyseliny výrazne znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov.
Brack Egg uvádza vo svojej práci v roku 2003 podľa vykonaných početných štúdií oleje zo semien Plukenetia volubilis L. prítomnosť a porovnanie obsahov mastných kyselín s hodnotami oleja z africkej palmy (Elaeis Guineensis))
Mastná kyselina |
Plukenetia volubilis |
Elaeis guineensis |
palmitová kyselina (nasýtenáná) |
4,08 % |
32,00 - 47,00 % |
palmitoleová kyselina (mono-nenasýtená) |
0,05 % |
--- |
margarinová kyselina (nasýtenáná) |
0,10 % |
--- |
stearová kyselina (nasýtenáná) |
2,90 % |
1,00% |
oleová kyselina (mono-nenasycená; omega-9) |
3,50 - 10,80 % |
40,00 - 53,00 % |
linolová kyselina (poly-nenasýtenáná; omega-6) |
6,80 - 43,30 % |
2,00 - 11,00 % |
linolenová kyselina (poly-nenasýtenáná; omega-3) |
37,80 - 49,80 % |
--- |
arachidonová kyselina (nasýtenáná) |
0,27 % |
--- |
Vedľa toho bola preukázaná početnými štúdiami prítomnosť ďalších zdraviu prospešných látok ako aminokyseliny, steroly, tokoferoly a ďalšie.
Podľa týchto údajov neznesie olej zo semien Plukenetia volubilis L. porovnanie so žiadnym iným rastlinným olejom a jednoznačne sa radí na špičku zdraviu prospešných olejov.
Aj v porovnaní s rybím tukom vychádza olej Sacha Inchi víťazne, pretože ani pri dlhodobom užívaní nespôsobuje prekyslenie žalúdka.
Porovnanie so syntetickými doplnky stravy typu Omega-3, Omega-6 a podobných v kapsulách tu nie je na mieste, pretože hovoríme o 100% prírodnom, panenskom, za studena lisovanom oleji bez akýchkoľvek chemických prísad.
Nie nadarmo bol olej Sacha Inchi v roku 2005 na Svetovej výstave jedlých olejov v Paríži ocenený Zlatou medailou.
Všeobecná analýza obsahu mastných kyselín v oleji zo semien Plukenetia volubilis L., ako bol uverejnený v roku 2006 v La Rivista Italiana Delle sostanza Grasse
nasýtenosť väzby |
mastná kyselina |
obsah v oleji (%) |
16 : 0 |
palmitová |
3,79 |
16 : 1Δ9C |
palmitoleová |
0,06 |
18 : 0 |
stearová |
2,65 |
18 : 1Δ9C |
olejová |
8,77 |
18 : 2Δ9C,12C |
linolová |
33,67 |
18 : 3Δ9C,12C,15C |
linolenová |
50,73 |
20 : 0 |
arachidová |
0,07 |
20 : 1 |
arachidonová |
0,23 |
CELKEM |
100,00 |
Steroly
sterol |
obsah (%) |
cholesterol |
0,30 |
sitostanol |
0,90 |
kampesterol |
7,10 |
kampestanol |
0,20 |
stigmasterol |
27,90 |
δ 5-avenasterol |
5,30 |
δ 5-24-stigmastadienol |
0,50 |
24-metylencholestero |
0,10 |
δ 7-stigmasterol |
0,10 |
δ 7-avenasterol |
0,20 |
δ 5-23-stigmastadienol |
0,10 |
cholerosterol |
0,80 |
β-sitosterol |
56,50 |
CELKEM |
100 |
Celkový podiel sterolov na 1000 g oleje = 2,472 g
Tokoferoly
tokoferol |
obsah (%) |
α tokoferol |
63,30 |
β γ tokoferol |
36,70 |
CELKEM |
100 |
Kontraindikácie:
Nie sú popisované.
Vedľajšie účinky:
Nie sú popisované.
Tradičný etnomedicinálny liečebný predpis:
1 polievková lyžica denne
Bližšie informácie sa môžete dozvedieť na stránkach o štandardných prípravách byliniek.
Fytochemické zloženie:
viď tabuľky chemického zloženia
Zdroj:
Alpha linolenic acid rich oils. Composition of Plukenetia volubilis (Sacha Inchi) oil from Perù, BONDIOLI, P.; DELLA BELLA, L.; RETTKE, P.;en La Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse, 83/LXXXIII, May-June, Page 120-123, 2006
Frutas del Perú, BRACK EGG A., Universidad San Martín de Porres, 2003, ISBN 9972-54-105-3