Quinoa
Quinoa
Čelaď: Chenopodiaceae Rod: Chenopodium Druh: quinoa
Farmaceutické názvy: kinwa, kinuwa
Používaná časť rastliny: semená
Domorodé použitie v tradičnej juhoamerickej etnomedicíne:
- zvyšuje pohyblivosť čriev, čím sa zrychluje spalovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok
- predchádza vzniku zlčníkových kameňov a máha z tela vylúčiť toxíny
- priaznivo pôsobí na rast svalovej hmoty a regeneráciu zničených tkanív
- vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pred volnými radikálmi
- znižuje riziko rakoviny
- pôsobí pozitívne v bunkových membránách, zvyšuje plodnosť a posiluje činnosť nervovej sústavy
Kde možno objednať a kúpiť?
Popis:
Quinoa je dvoj maternicová jednoročná rastlina, dorastajúca zvyčajne výšky 1 - 2 m. Má široké, laločnaté listy usporiadané zvyčajne striedavo. Drevnatá stonka je v závislosti na odrode rozvetvená alebo jednoduchá. V závislosti na odrode môže byť zelená, červená alebo fialová.
Kvitnúce laty vznikajú z vrcholu rastliny alebo v pazuchách listov pozdĺž stonky. Každá lata má centrálne osi, z ktorých vedľajšej osi vznikajú buď s kvetmi (amaranthiformní) alebo s terciárnymi osami, nesúcimi kvety (glomeruliformní). Zelené kvety majú jednoduché okvetia a sú obojpohlavné a samoopelivé. Plody majú priemer približne 2 mm, zafarbenie závisí od kultivaru. Obvyklé zafarbenie semien je biele, červené alebo čierne.
Pôvodným stanovišťom Chenopodium quinoa sú svahy juhoamerických Ánd, kde rástla divo a následne bola zaradená do pestovateľských systémov. História kultúrneho pestovanie quinoa sa datuje do obdobia pred 3000 až 4000 rokmi, hoci archeologické nálezy dokazujú jej konzumáciu pôvodnými obyvateľmi už pred 6000 - 7000 rokmi. V dobách inkskej ríše bola považovaná za posvätnú plodinu, tzv. Chisayo mama alebo "matka všetkých zŕn", prvé semená vždy patrili cisárovi. Po dobytí Peru bola Španielmi práve vďaka jej postavenie v pôvodnej kultúre zakazovaná, jej pestovanie bolo potlačené práve s ohľadom na potlačenie rituálnych obradov. Bola nahradzovaná pšenicou.
Význam tejto pseudoobilniny, pretože vzhľadom k botanickej klasifikácii sa o obilnine hovoriť nedá, je vo výžive andského regiónu nedoceniteľný. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktorý je porovnateľný s pohánkou, a ďalej obsahu vitamínov B, (tiamín, riboflavín, pyridoxín, kyselina listová, kys. Pantoténovú), vitamínu E je dnes zaraďovaný do kategórie tzv. superfood. Vedľa toho je bohatým zdrojom Fe, Mg, Zn, K a vďaka minimálnemu obsahu lepku je vhodný pre celiakov. Ako vhodnú výživu zaradila NASA quinou do jedálnička astronautov.
Výživová hodnota Chenopodium quinoa (hodnoty obsahu ve 100 g) |
|||
Energie |
503 kJ (120 kCal) |
||
Uhlovodany |
21,300 g |
||
Cukry |
0,870 g |
||
Vláknina |
2,812 g |
||
Tuky celkem |
1,920 g |
||
Z toho nasýtené |
0,231 g |
||
mononenasýtené |
0,528 g |
||
polynenasýtené |
1,078 g |
||
Bielkovina |
4,400 g |
||
Vitamíny |
Stopové prvky |
||
A (eq. luteinu, zeaxanthinu) |
0,053 mg |
Ca |
17,000 mg |
Thiamin (B1) |
0,107 mg |
Fe |
1,490 mg |
Riboflavin (B2) |
0,111 mg |
Mg |
64,000 mg |
Niacin (B3) |
0,412 mg |
Mn |
0,631 mg |
Pyridoxin (B) |
0,123 mg |
Ph |
152,000 mg |
Kys. Listová (B9) |
0,042 mg |
K |
172,000 mg |
Cholin |
23,000 mg |
Na |
7,000 mg |
Vit. E |
0,630 mg |
Zn |
1,090 mg |
Semeno obsahuje tiež vyšší podiel saponínov, zvlášť potom na povrchu, ktoré zapríčiňujú jeho horkastú chuť. Preto je nutné pred prípravou semená prepláchnuť vo vlažnej vode, aby sa saponíny odplavili.
Bližšie informácie sa môžete dozvedieť na stránkach o štandardných prípravách byliniek.